Interactive Session

Landbouw versus natuur? Naar sociaal rechtvaardige en milieuvriendelijk duurzame voedselsystemen gebaseerd op voedselsoevereiniteit

Als reactie op de massale boerenprotesten in de eerste helft van 2024 heeft de EU de Farm to Fork-strategie ontmanteld en verschillende milieumaatregelen voor boeren laten varen. Dit waren de verkeerde antwoorden op een legitieme eis van boeren voor minder bureaucratie en vooral een eerlijke prijs voor hun producten. Deze antwoorden zullen de problemen van de boeren niet oplossen, noch de klimaat- of biodiversiteitscrisis, waaraan de landbouw een belangrijke bijdrage levert.

De landbouw bevindt zich op het kruispunt van meerdere systeemcrises en zou ook op het kruispunt van de oplossingen voor deze crises moeten staan. We hebben dringend behoefte aan een radicale transformatie van onze voedselsystemen, gebaseerd op agro-ecologie, lokale markten en respect voor het levensonderhoud van kleinschalige boeren en bedrijven. Die transformatie is al gaande, dankzij boeren en gemeenschappen overal ter wereld die experimenteren met andere modellen, gebaseerd op het recht op voedsel.

Wat we nodig hebben, is een politiek kader om die transformatie te ondersteunen.

Start: 14:00 uur
Locatie: Top zaal
Spreker(s): tba

 

 

Misschien vind je deze sessies ook wel interessant

Interactive Session

Verstrengelde ongelijkheid

Hoe bouw je allianties om ongelijkheden samen aan te pakken? Hoe overstijgen we het soms verlammende gevoel van intersectionaliteit? En wat betekent dat voor een internationaal narratief?

Meer weten
Short talk

(Staats)schuld & Boete – Moderne fabels over staatsuitgaven en begrotingstekorten

In deze talk gaat Hielke Van Doorslaer dieper in op enkele van die moderne fabels en reiken we een alternatief perspectief aan op de noodzaak en (on)zin van staatsschulden en besparingen.

Meer weten
Interactive Session

Grondstoffen voor de energietransitie: win-win of extractivisme 2.0?

Deze sessie verkent hoe Europa's overgang naar groene energie de wereldwijde vraag naar kritieke mineralen beïnvloedt en de sociale en milieueffecten in de landen die deze leveren.

Meer weten

Bekijk het hele programma

Join the movement

Forward Fest nodigt je uit om actief deel te nemen. Doe mee aan de debatten. Deel je perspectief. Bouw in dialoog mee aan een inclusieve en rechtvaardige toekomst.

LEER, DEEL, INSPIREER

Bereid je voor op een dag vol inspirerende lezingen, verrassende workshops, en professionele contacten die niet alleen je denken zullen prikkelen, maar ook je hart zullen raken. Dit is jouw kans om te leren van vooraanstaande denkers, te netwerken met gelijkgestemden, en actief bij te dragen aan een rechtvaardigere wereld.

Grijp je tickets

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle updates in je mailbox.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Hoera! Je bent ingeschreven. We houden je op de hoogte.

Wie organiseert Forward Fest

Forward Fest is een organisatie van 11.11.11ngo-federatie en VLIR-UOS in samenwerking met MO* met de steun van de Belgische ontwikkelings­samenwerking.

11.11.11

DE KOEPEL VAN INTERNATIONALE SOLIDARITEIT.

11.11.11 wil uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld – heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld en moet het huidige systeem in vraag gesteld worden.

Meer informatie op 11.be

NGO-FEDERATIE

VLAAMSE FEDERATIE VAN NGO’S VOOR ONTWIKKELINGS­SAMENWERKING.

De ngo-federatie vertegenwoordigt haar leden bij de federale en andere overheden, ondersteunt de leden in hun overleg met die overheden, bevordert de samenwerking binnen de sector en versterkt de kwaliteit van de werking van ngo’s.

Meer informatie op ngo-federatie.be

VLIR-UOS

INNOVATIEVE ANTWOORDEN OP GLOBALE EN LOKALE UITDAGINGEN

VLIR-UOS steunt partnerschappen en beurzen tussen universiteiten en hogescholen in zowel Vlaanderen als het Globale Zuiden en gaat op zoek naar innovatieve oplossingen voor globale, maar ook lokale uitdagingen.

Meer informatie op vliruos.be